Sanne Verkaaik — Regisseur & schrijver

2016-2017

💡 2017 TERUGKEER VAN DE MUUR

Meer informatie: https://terugkeervandemuur.wordpress.com/

Terugkeer van de muur
★★★☆☆
VERKAAIK HAALT VEEL OVERHOOP IN HAAR DEBUUT

'…Hoe boos theatermaakster Sanne Verkaaik zich ook kan maken over de plannen om overal muren op te trekken tussen landen, een politiek pamflet wilde ze er niet over maken. Dat zou te veel de waan van de dag weerspiegelen. En de mensheid, dat is toch een eeuwig duwen en trekken. Muren verdwijnen en muren keren weer terug…'

'…Het is dat regisseur Verkaaik er zo’n scherpe en dynamische voorstelling van heeft gemaakt, met een zestal heerlijke acteurs, anders zouden we onze portie al vroeg aan fikkie gegeven hebben. In haar streven de anekdote te overstijgen lijkt Verkaaik een beetje doorgeschoten te zijn in betekeniszwangere taal en symboliek. Maar haar regie is lekker aards, met in het begin een soort vaudeville-versie van Leonard Cohens Dance me to the end of love en later een vrolijke houseversie van Daar komt de bruid. Het swingt kortom de hele tijd…'

Luuk Verpaalen – Theaterkrant

"…In het midden van de avond zit een stuk dat nog een compleet stuk moet worden, work in progress dus, typisch iets voor een laboratorium. Sanne Verkaaik, die ooit eerder met vooral beeldend theater aan BOSLAB meedeed (ik herinner mij een veldslag tussen vlotten) is nu aan een tekst begonnen, Terugkeer van de muur. Het gaat een moderne mythe worden, die voor een derde reeds in de grondverf staat. Verkaaik en haar (zes) spelers doen hier met toneel waar toneel een heerlijk medium voor is: als in een droom van de ene werkelijkheid in een andere springen, en daarmee dan eindeloos doorgaan. De openingsscène biedt bestaand leven, nieuw leven én dood, in één ademtocht. Aanstekelijk gespeeld en gezongen, met simpele, kinderlijke middelen getoond, hinderlijk onderbroken door nog veel meer dalende vliegtuigen, en zich daar ook weer geen moer van aantrekkend. Het bordje ‘werk in uitvoering’ staat er bij wijze van spreken als rekwisiet naast…"

Loek Zonneveld – Groene Amsterdammer


"…De getalenteerde theatermaakster deinst niet terug voor een associatieve werkwijze. Haar teksten zijn scherp en grappig. De acteurs geven er op energieke wijze hun eigen draai aan…"

Erik Nederkoorn – dagblad van het Noorden

“…En in deze wonderlijke wereld wordt van het ene naar het andere toneelstuk verwezen. En nu zeggen Manouk en ik vaak dat we vroeger cultuurbarbaren waren, maar wij zijn dus ook weer niet van gister. We zagen de hele theatergeschiedenis aan ons voorbij trekken. Shakespeares Ophelia, het Griekse koor, George (uit Who’s afraid of Virginia Woolf?)… Ze waren er allemaal.
… En zoals ik al zei, de acteurs speelden alle zes ontzettend goed. Bart van Veldhoven was een prachtige zon en Nina van Koppen liet alle lagen van een vrouw zien die heimelijk verliefd is. Het thema ‘bouwen van muren’ werd op theatrale en poëtische wijze behandeld, zonder te veel de diepte in te gaan…”

https://hetgroterecensieboek.com/2016/09/26/oh-oh-phelia/

💡 2017 ROMEO EN JULIA

Voorstelling in Suriname voor het Moengofestival 2017 in Moengo. Gemaakt met en gespeeld door jongeren uit Moengo.

“…Zo onbeholpen als in juli de opvoering van een eindexamenklas van het IOL (de Medea van Euripides), zo sprankelend was de Romeo en Julia, die een groep jongeren onlangs op de planken bracht tijdens het festival van Moengo. In beide gevallen was de basis een klassieker uit een heel andere tijd en samenleving, maar in Moengo ging de tragiek niet verloren en spatte het vuur ervan af, terwijl in Paramaribo de personages niet tot leven wilden komen…”

Volledige recensie: https://www.deluchtvluchteling.com/10/sprankelend

Registratie: https://youtu.be/ii7_7jvM0Ak

💡 2017 BABEL

Wie wij waren is niet de waarheid

Locatievoorstelling Babel speelt zich af in het hart van Rotterdam. De voorstelling start in het Rotterdamse ZOHO waarna de spelers het publiek meenemen richting het dak van Station Hofplein. Hier ontvouwt zich het verhaal over een groep jongeren die zichzelf gijzelt. Met als ultiem doel de minister-president te dwingen naar hen toe te komen. Wat begint als een ludieke actie, wordt met het verspreiden van gijzelingsvideo’s steeds spannender en zet het hele land op de kop.

Doe wat je wilt, doe wat je voor ogen hebt.
Doe dat waar je in gelooft en doe het op je eigen voorwaarden.
Op je eigen voorwaarden!

Babel gaat over hedendaags actievoeren. Geïnspireerd door de Britse graffiti kunstenaar Banksy werken de spelers van Jeugdtheaterschool Hofplein met theatermakers Sanne Verkaaik en Thomas Bijsterbosch aan een thrillerachtige locatievoorstelling in Rotterdam Noord. Het gaat hierbij om je eigen weg zoeken. Jouw creativiteit ontwikkelen en inzetten om daarmee invloed uit te oefenen én die in alle lagen van de samenleving te laten doordringen.

Terugkeer van de muur

Terugkeer van de muur

Terugkeer van de muur

Terugkeer van de muur

Terugkeer van de muur

Romeo & Julia

Romeo & Julia

Romeo & Julia

Romeo & Julia

Romeo & Julia

BABEL

BABEL

BABEL

BABEL

BABEL

BABEL

BABEL

BABEL

BABEL

BABEL

BABEL