Sanne Verkaaik — Regisseur & schrijver

Sanne Verkaaik

Over theater

“Ik wil dat belichamen, de magie van regie, zoveel mogelijk met mijn neus er bovenop zitten om te zien wat een acteur probeert om ons te boeien. Het aanstellen, twijfelen, uitsloven, teleurstelling, opwinding en weerstand. Ik vind repeteren vaak de mooiste periode, als acteurs op stoom raken en alles kan. Ik mag graag verwarren, samen plannen omgooien, zodat het niet gaat over de beheersing en controle maar over het onvermogen. Dat boeit uiteindelijk, de rommel die we maken in onmogelijke situaties. En samen lachen, er wordt veel gelachen, verzonnen en uitgespookt tijdens repetities. Het is er overheen en er onderdoor. Acteurs nemen de basissfeer mee de vloer op en als die goed is en gevaarlijk kijk ik er graag naar. Ik wil me niet buitengesloten voelen als kijker.”

“Vaak is de waarheid niet dat wat we zien: Dat wat we zien, is onze waarheid geworden omdat we het op dezelfde manier aan elkaar blijven vertellen. Ik probeer in de voorstelling én niet te liegen én niet de waarheid te vertellen. Welk verhaal hebben wij later te vertellen? En hoe worden wij later verhaald? Daar gaat de voorstelling over.”

Over: Terugkeer van de Muur
Uit: Jonge Makers van Het Compagnietheater
Interview: Bart Grietens

“Het is mijn verantwoordelijkheid als maker om
jongeren ‘aan te zetten’. Ze te verleiden. Om van die
jongeren leuke, actieve mensen te maken. Als ik
onze pogingen en ons gedonderjaag vorm kan geven
in een beeldende voorstelling, dan is mijn missie
als maker geslaagd.”

Uit: THEATERJONG
Tekst: Aukje de Boer
www.theater-platform.nl

ForFreelance regisseur, schrijver en begeleider van maakproces alsmede stages van diverse kunstvakopleidingen RoleRegisseur, schrijver en docent