Sanne Verkaaik — Regisseur & schrijver

2015

Locatietheater

www.sanneverkaaik.blogspot.nl

💡 IK BEN IPHIGENEIA (2015)

Regie en script: Sanne Verkaaik, vormgeving en objecttheater: Jaime Ibanez

Naar het boek ‘Ik ben Malala’ van Malala Yousafzai
een Pakistaanse tiener die door een lid van de terreurgroep IS in haar hoofd geschoten wordt. Een bewerking van Iphigeneia in Aulis voor en met jonge mensen.

Ieder jaar is de JeugdTheaterschool VRIJDAG met een voorstelling te zien op Jonge Harten. Het festival koppelt jongeren van deze school aan een theatermaker die iets ‘anders dan anders’ met ze maakt.

Dit jaar maakt regisseur Sanne Verkaaik samen met kunstenaar Jaime Ibanez een beeldende versie van het verhaal van Iphigeneia uit Homerus' Ilias door negen jongeren van de Jeugdtheaterschool VRIJDAG. Iphigeneia wordt door haar vader Agamemnon aan de goden geofferd opdat er een gunstige wind zal opsteken voor het Griekse leger, dat wil optrekken naar Troje. Het is een klassiek verhaal over verlangen en wraak, hier gepresenteerd als objecttheater met prachtige staaltjes handenarbeid.

💡 VOGELVLUCHT (2015)

Regie en concept: Sanne Verkaaik, script: Paul vd Laan, productie: Marlies Molema, regie assistent: Caro de Feijter, muziek: Adriaan Groffen, Anne Ceasar van Wieren, choreografie: Maxime Landstra, kostuums: Freja Roelofs, vormgeving: Marin de Boer, advies en begeleiding: Frances Sanders, video: Liam Kuiper, acteurs: Ad van Kempen, Taco van Dijk, Rutger Tummers, Albert Secuur, Annemiek Balt, Karijn van der Wijk, Renate Bos, Trea Alers, Leon Bierling, PeerJonG en vele vrijwilligers.

Dagblad van het Noorden
21 september 2015
Joep van Ruiten

"…Ondanks de imposante setting
heeft Verkaaik Vogelvlucht klein
gehouden. Met als gevolg dat de
losmaking van de verwarde vader
Cees (uitstekende rol van de truidrager
Albert Secuur) en zijn bleue
zoon Siemen (de ingetogen spelende
Rutger Tummers) als waarachtig
naar voren komt. De keuze om
subtiele tragiek boven eenduidig
amusement te stellen, mag beslist
moedig heten voor een voorstelling
die nog acht speelbeurten in de
openlucht te gaan heeft…"

Theaterkrant
21 september 2015
Luuk Verpaalen

"…Een consistente verhaallijn is niet het sterkste aspect van Vogelvlucht. Regisseur Sanne Verkaaik heeft ingezet op de beeldende kracht van zwermen vogels en op de komische mogelijkheden van de kleinere scènes…
…Albert Secuur is heel sterk achteruitboerende vader, Ad van Kempen is een heerlijke droogkomische grootvader en Taco van Dijk kan al zijn talent inzetten als gymleraar of arrogante westerling…"

Ik ben Iphigeneia

Ik ben Iphigeneia

Ik ben Iphigeneia

Ik ben Iphigeneia

Ik ben Iphigeneia

VOGELVLUCHT

VOGELVLUCHT

VOGELVLUCHT

VOGELVLUCHT

VOGELVLUCHT

VOGELVLUCHT

VOGELVLUCHT

VOGELVLUCHT